Doğalgaz Güvenlik Önlemleri


NOT !

Doğalgaz sorunları yaşadığınız takdirde izlemeniz gereken adımlar, almanız gereken önlemler aşağıda listelenmiştir. Lütfen dikkate alınız.


Gaz kokusu alıyorum sorunu!

Bulunduğunuz bir ortamda gaz kokusu aldığınız takdirde telaşlanmadan Doğalgaz Acil 187 ile iletişime geçiniz. Telefonunuzun kıvılcım yapabileceği tehlikesini unutmadan gaz olan ortamdan uzaklaşarak aramanızı gerçekleştiriniz.

Doğalgaz acil arama işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra gazın dışarı çıkmasını sağlamak için kapı ve pencerelerini açınız ve doğalgaz vanasını kapatınız. Ateş çıkabilecek aletleri kullanmaktan kaçınınız. Ör: Kibrit, çakmak, sigara vb. gibi yakıcı aletler)

En önemli kısım olan “Doğalgaz güvenliğinizi“ sağlamanız için uymanız gereken kuralları göz önünde bulunduralım.

1-) Doğalgaz tesisat durumlarında “ben halledebilirim” düşüncesinden sıyrılarak yetkili firma ile iletişime geçiniz.

2-) Doğalgaz tesisatı yaptırdığınız durumlarda şu değişiklileri yapmayınız;

Kapı ve pencere değişimi,
Cihaz-tesisat yer değişikliği
Çatı, onarım vb.

Yapmaksızın firmanıza bilgisini veriniz. Firma haberi dâhilinde olmadan işlem değişikliğinde bulunmayınız. Doğalgaz kokusu çoğu kişide baş arısı, baş dönmesi gibi semptomlar gösterebilir. Bu gibi durumlarda doğalgaz cihazınızı kapatınız.

Bacalı Cihazlarda Kurallar: Bacalı doğalgaz cihazı kullanıyorsanız; ısıtma sezonundan önce en az yılda bir kez İtfaiye'den yetki almış sertifikalı bacacılara, bacanızın bakım ve temizliğini yaptırmalısınız. Havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmayınız.

Merkezi Sistem Kullanımları: Sonbahar aylarında brülör ve kazan bakımı yapılmalıdır. Kazanların çalışmaya başladığı sonbahar aylarında kazan ve brülör ayarları baca gazı analizi yöntemi ile yapılmalıdır. Analiz neticesinde tespit edilen baca gazı sürüm değerlerine göre yapılacak olan ayarlarla, yakıt verimi arttırılarak tasarruf sağlanır.

Tasarruflu Doğalgaz Kullanımı: İzolasyon malzemesi ile kapı ve pencere kenarlarındaki soğuk havayı önleyiniz. Soba filtrelerinin her ay kontrolünü sağlayınız. Radyatörler önünde herhangi eşya kullanmayınız. Elektrik kesintilerinde kombinizi kapatmayı ihmal etmeyiniz.